FINN NØRGAARD

PRISEN

14. februar

Hvert år på årsdagen for Finn Nørgaards død afholder foreningen en konference på Christiansborg, Her støtter foreningen værdige projekter som gør en forskel for børn og unge. 

Denne pris går hvert år til et individ som gør et særligt vigtigt arbejde. Modtageren af prisen er en ildsjæl som kæmper for børn og unge i udsatte positioner.

Foreningens vigtigste pris har navn efter Finn Nørgaard i hans minde. Finn kæmpede i sit liv en kamp for børn og unge på kanten. Derfor gives prisen hvert år til initiativer der har gjort en særlig stor forskel for udsatte børn og unge. Med prisen hører et arbejdslegat på kr. 50.000, typisk til et specifikt formål.

Hvert år uddeler foreningen et eller flere arbejdslegater. Legaterne går til værdige initiativer som kan drage særlig nytte af økonomisk støtte. Legaterne har typisk værdi af omkring kr. 30.000 eller derunder.

TIDLIGERE LEGAT- OG PRISMODTAGERE

Ildsjæleprisen 2024

Ellie Jokar

Rapper, stand-up’er og skuespillerE Ellie Jokar modtog Finn Nørgaard Foreningens Ildsjælepris 2024. Prisen modtog Ellie for hendes originalitet, kække humor og samfundssatire, som giver et nyt blik på integration og måden vi er og omgås hinanden på.

Ytringsfrihed er hjørnestenen i enhver demokratisk samfundsstruktur, da det sikrer grundlæggende værdier som åbenhed, debat og pluralisme. Ellie er med hendes arbejde en de stærkeste, mest udogmatiske forkæmpere for ytringsfriheden i Danmark.

Ildsjæleprisen 2023

Uzma Ahmed

Finn Nørgaard Foreningens ildsjælepris 2023 gik til forfatteren Uzma Ahmed, som er en utrættelig forkæmper for dialog, fred og sammenhæng på tværs. Uzma arbejder ofte alene, men har også gennem sine ansættelser hos fx Danner arbejdet med vold, undertrykkelse og negativ social kontrol. Hun arbejder hen imod “Et nyt Vi” og en fremtid, hvor vi ikke er fremmede for hinanden. Hun er god til at mobilisere og tænke anderledes og finde et ofte kærligt og omfavnende syn på samfundsproblemer. Fx er hun initiativtager til Fredsprojektet mod Racisme – Kærlighed og Kage, som opnåede stor folkelig opbakning i forbindelse med bogafbrændinger i Danmark.

Ildsjæleprisen 2022

Maria Kavita Nielsen

Maria Kavita Nielsens øje for, at negative forventninger til unge for ofte bliver til en selvopfyldende profeti og hendes indsats for unge, som skaber jobs til både sig selv og andre er prisværdig. Hun tstartede Mind Your Own Business i 2012. Mind Your Own Business er et bevis på, at vi kan gøre tingene bedre og Marias resultater taler for sig selv.

De over 700 deltagende drenge i alderen 13-19 år er i gang med at bryde deres sociale arv. De har startet og videreudviklet op mod 100 mikrovirksomheder, som styrker deres faglige kompetencer og sociale relationer og det giver dem motivation og mod på ansvarlighed samt ultimativt, at melde sig ind i det danske arbejdsmarked

Ildsjæleprisen 2021

Aydin Soei

Årets Ildsjælepris 2021 gik til Aydin Soei. Aydin har modet til at stå på de svages side i integrationsdebatten. Her står han rimelig alene, mens han beriger debatten med nuancer og fakta, så vi allesammen bliver klogere.

Ildsjæleprisen 2020

Thorleif Link

Kriminalassistent, Thorleif Link, Østjyllands Politi modtog Finn Nørgaard Foreningens Ildsjælepris 2020 for sit enestående arbejde med at hjælpe udsatte unge med at undgå at komme i det forkerte selskab.

Thorleif tager et ekstra skridt, hver dag, for at møde vores unge, der hvor de er. Det er prisværdigt og derfor får han Finn Nørgaard Foreningens ildsjælepris 2020.

Ildsjæleprisen 2019

Niddal El-Jabri

Årets Ildsjælepris gik til Niddal El-Jabri for hans kamp for at inkludere minoritetsetniske danskere i det danske fællesskab. Niddal tog i sin tid initiativ til fredsringen omkring den jødiske synagoge på Krystalgade efter terrorangrebene i 2015.

Det at modtage Finn Nørgaards Ildsjælepris er en samfundsmæssig anerkendelse uden sidestykke. Alle i Danmark står med Finn og Dan, deres familier og venner. Det er kun få forundt at være i den situation, og det er præcis det, Finn Nørgaard foreningen giver videre, når de hvert år inviterer til mindehøjtidelighed på Christiansborg. Og man bliver stolt, forbandet stolt. Og så er det selvfølgelig en anerkendelse der kan åbne alle døre.

Ildsjæleprisen 2018

Eskild Dahl Pedersen

I 2018 gik foreningens Ildsjælepris til Eskild Dahl Pedersen for hans store indsats  for udsatte børn og unge med sociale udfordringer. Som tryghedschef i Bo-Vita med ansvar for Mjølnerparken er Eskild helt inde på livet af området. Han har i over et årti hjulpet og vejledt lokale unge til en bedre fremtid. 

Ildsjæleprisen var et rygstød i mit arbejde og gav anledning til den helt store scene i Landstingssalen med presse og politikere hvor jeg som prismodtager kunne berette uredigeret og nuanceret om mine erfaringer i arbejdet med (radikaliserede) unge. Det er en pris jeg bærer med ydmyghed og den forpligter i mit nuværende arbejde som tryghedschef i Bo-Vita.

“Vi vil fortsætte med at nedbryde fordomme gennem dialog."

Vi voksne kan lave en masse fortræffelige projekter for og med unge – men hvis det skal blive til noget godt, skal de unge kunne se meningen med at lægge tid og kræfter i det. I De Nye Stemmer er der unge jøder og muslimer, som ikke bare gerne vil være med – de bærer projektet – de ER projektet.

Indstil et initiativ

Hvis du kender til et initiativ som fortjener at blive anerkendt af Finn Nørgaard Foreningen, så vil vi meget gerne høre fra dig. Send os blot en email på nedenstående adresse.

UDTALELSER FRA PRISMODTAGERNE

SAHAN har store planer for fremtiden og tildelingen af Finn Nørgaard prisen er en stor hjælp og anerkendelse i vores videre arbejde med at skabe sunde og konstruktive fællesskaber for vores unge mennesker. TAK til Finn Nørgaard bestyrelsen for den store ÆRE det er at modtage denne pris.

Ayan Muumin,
SAHAN

Modtagelsen af Finn Nørgaard Prisen 2019 har for Bydelsmødre og baba været en flot anerkendelse. Især for de frivillige har prisen betydet meget og været en stor motivationsfaktor i forhold til at fortsætte arbejdet med at sikre, at alle unge oplever kærlige, deltagende forældre, som kan guide børnene ind i samfundet og i de positive fællesskaber, så de selv kan blive gode, deltagende samfundsborgere. 

Mai-Britt Haugaard Jeppesen og Asger Toft Johannsen,
Bydelsmødre og baba

At få netop Finn Nørgaard prisen i 2018 var en ubeskrivelig opbakning for os i “De nye Stemmer i Minoritetsdebatten”. Projektet opstod som en direkte reaktion på angrebet mod ytringsfrihedsarrangementet i Krudttønden og Bat Mitzhah-festen i synagogen. Som unge muslimer og jøder følte vi et stort behov for at vise, at netop vi to minoriteter kan stå sammen mod fordomme og afstand mellem mennesker.

Med hjælp og støtte fra Finn Nørgaard Foreningen kan vi besøge skoler i hele landet og ved eksemplets magt vise, at vi to grupper – som det meste af verden forventer er fjender – kan være venner og støtte hinanden i at være lige præcis dem, vi er. Vi kan vise andre unge, at bare man spørger åbent og lytter til svarene, så kan man sagtens tale om alt det, vi forestiller os, er svært at tale om – og blive meget klogere på hinanden.

Eva Bøggild,
De nye Stemmer i Minoritetsdebatten

Finn Nørgaard prisen havde et stort aftryk på FRAKs 2017. Prisen betød ikke bare vi på få dage fik megen medieopmærksomhed, PR og interesse fra en masse mennesker, men helt konkret betød det vi kunne tilbyde de unge en masse arbejdstimer og dermed fortsætte vores arbejde med at “gøre unge gode til at arbejde”.

Midlerne blev brugt til en intern pulje, som dækkede de unges løn så små events og aktører kunne hyre de unge ind til opgaver uden at skulle betale for de unges løn selv.
Det vurderer vi på baggrund af Finn Nørgaard prisen har kunne skabe over 400 arbejdstimer for unge fra udsatte byområder. Prisen står i dag på vores kontor, hvor den pynter godt. 

Mudi Jarkass,
FRAK

Street Society vandt Finn Nørgaard prisen i 2016 som var den første af slagsen i instruktørens ånd. Vores projekt blev sat i forbindelse med en mand med stærke værdier. Finns hjerte bankede for mennesker der er i en udsat situation eller voksede op i socialt belastede miljøer. Vores gadefodbold projekt fokuserer primært på inklusion via idræt samt at skabe positive relationer mellem børn og unge fra udsatte boligområder i København.

Street Society har været meget beæret over prisen og at Finn Nørgaard foreningen har lagt mærke til vores projekt. Prisen har givet os et kæmpe boost og en anerkendelse for det arbejde vi udfører. Yderligere har prisen givet os en større troværdighed blandt interessenter samt eksponering i medierne. Dette har været med til at skabe større opmærksomhed omkring samfundsproblemer såsom radikalisering og bandekriminalitet.

Finn Nørgaard prisen er den største hyldest som Street Society har modtaget til dags dato. Denne pris er en milepæl og en anerkendelse for vores frivillighed og arbejdsmetoder, især med udsatte målgrupper som oftest er misfortolket i mediernes lys.

Reda M’Barek,
Street Society

Med legatet fra Finn Nørgaard Foreningen startede vi et rap- og poesiværksted for piger i vores lokalområde omkring Haraldsgade og Rovsingegade.

På forløbet coachede to rappere et hold af piger mellem 12 og 17 i arbejdet med deres egne tekster, og de indspillede deres sange i vores studie. Forløbet gav os mulighed for at tilbyde et sted og en aktivitet for piger i et område, som virkelig trænger til inspirerende og trygge mødesteder for unge. Og vi fik afprøvet et koncept, som vi efterfølgende har modtaget støtte fra Nørrebro Lokaludvalg og Roskilde Festival til at gentage i dette efterår.

Aya Lee,
RAPOLITICS

Selve arrangementet på Christiansborg ved overrækkelsen af arbejdslegatet i 2016 havde en stor og positiv indflydelse på de unge, frivillige og ansatte i Foreningen FISKEN. – Vi voksede lige 10 cm alle sammen af stolthed og folk rundt om FISKEN nikkede anerkendende til legatuddelingen. Dernæst blev arbejdslegatet introduktionen til nye netværk og mennesker som vi efterfølgende har samarbejdet med på kryds og tværs. Bl.a. er foreningens efterfølgende deltagelse i Folkemødet på Bornholm helt klart en udløber heraf. 

Vi glæder os hvert år til at møde nye legatmodtagere fra Finn Nørgaard Foreningen.

Ena Juhl,
FISKEN