Foreningens initiativer
Udover at foreningen støtter op om en række beundringsværdige og gode initiativer, er en af foreningens arbejdsområder også at igangesætte og afvikle sine egne projekter. Disse projekter har en mindre tidsramme end dem vi støtter, og fokuserer typisk på konkrete mærkesager. Læs mere nedenfor.
Rygtepatruljen, er et initiativ, hvor unge fra udsatte boligområder går i rette med rygter, sladder og konspirationsteorier. I 2021 var de unge selv med til at skabe projektet og der er fortsat stor vægt på unges deltagelse. Rygtepatruljen ruller i 2022-24 videre med støtte fra Erasmus+. Her rejser unge landet rundt, hvor de laver workshops om rygter og sladder, der bygger på konspirationsteorier. Du kan læser mere om Rygtepatruljen her: http://rygtepatruljen.dk
Rygtepatruljen støttes af
Vend Perspektivet-projektet bygger på Zoom Circle, hvor unge fra udsatte boligområder i perioden 2016-19 lavede deres helt egne film om, hvordan det er at være dem. Idéen er at lade unge mennesker i udsatte boligområder fortælle deres egen historie, i stedet for at lade andre diktere, hvad der bliver sagt om deres hjemsted. Du kan se nogle af filmene her.
I 2020-21 fik de unge fra Mjølnerparken, Urbanplanen og Tingbjerg så, med hjælp fra Nordea-fonden og Finn Nørgaard Foreningen, mulighed for at rejse Danmark tyndt med deres film. Det kom der, trods Coronarestriktionerne, unikke og lærerige oplevelser ud af. Både for vores unge og for de folk de mødte på deres vej.
Herunder kan du se lidt billeder fra rejsen.
Og du kan herefter se en film, hvor et par af de unge deltagere, Yaw og Nimo, fortæller om hvad de har taget med fra et begivenhedsrigt år med Vend Perspektivet:
Vend Perspektivet støttes af
Relatives Act
Civilsamfundet er vores mest naturlige værn, når vi skal stå imod fremtidens terrortrussel. Det er til gavn for os alle sammen. Og som ufrivillige eksperter på radikaliseringens konsekvenser, er pårørende en overset ressource. Deres position er tabuiseret og ofrene og de pårørende er de første, der efter et terrorangreb, bliver gemt og glemt.
De pårørende, hvis liv er blevet ændret for altid, har store ressourcer og skal involveres, både når vi forebygger og når Danmark skal bygge et styrket menneskeligt beredskab for fremtidige terrorangreb. Vi ved at vi som fællesskab kan gøre det meget bedre.
Derfor tager vi hul på en vigtig snak ved at sætte ansigt og stemme og historie på nogle af de personer, der til dagligt lever med terrorens og radikaliseringens konsekvenser. Det gælder pårørende til terrofre, tidligere radikaliserede og pårørende til radikaliserede.
Herunder kan du se en kort film, som fortæller historien fra pårørende til terrorofrenes vinkel. Deltagerne er pårørende til Louisa Vesterager Jespersen, Dan Uzan og Finn Nørgaard, som alle omkom under terrorangreb i Danmark og Marokko i perioden 2015-2018:
Dialogprojektet
Hvis vi skal lave en vaccine mod radikalisering, må vi også forstå den. Hvordan drives radikalisering frem? Hvordan bliver nogen modtagelige? Hvordan kan vi arbejde forebyggende? Finn Nørgaard Foreningens dialogprojekt er i virkeligheden et oplysningsprojekt, som er udforskende og båret af et oprigtigt ønske om at blive klogere. Foreningen går i dialog med alle interessenter, som har indflydelse på løsning af radikalisering som samfundsproblem – også, og måske især dem, som vi føler er fremmede. Og vi har særligt fokus på, at børn og unge vokser op i et trygt samfund præget af medmenneskelig forståelse. En del af de initiativer vi sætter i gang er fx halvårlige høringer, hvor forskere, eksperter og erfaringspersoner deler deres viden med politikere og andre beslutningstagere. Læs mere om dialogprojektet og foreningens andre initiativer via vores Vidensbank.